Ориенталски танци

Ниво
От начинаещи до професионалисти

Търсите начин да се заредите с положителни емоции и да се свържете с женската енергия във вас? Имате нужда от повече време за себе си и творчески занимания? Мечтаете да танцувате, но все се питате дали не е късно? Ако поне на един от тези въпроси отговорът е “Да” – опитайе уроци по ориенталски танци!  

За кого са подходящи уроците по ориенталски танци?

Уроците по ориенталски танци са подходящи за жени и мъже от всякакви възрасти и телосложение. Няма значение на колко години сте и дали сте танцували нещо преди това. Никога не е прекалено късно, за да започнете да танцувате ориенталски танци.

За да практикувате ориенталски танци не е нужно да сте гъвкави, координирани или в перфектна форма. Гъвкавостта и координацията се развиват с практиката, а движенията от ориенталските танци са постижими за всеки тип фигура.

Преподаватели

Ориенталски танци с Виолета Вълчева - студио за танци Бадрия

Виолета Вълчева

Виж профила
Дайяна Цанева - инструктор по ориенталски танци в студио за танци Бадрия

Дайяна Цанева

Виж профила
Cvetoslava Peneva - beli dens - Badriya Oriental Dance School

Цветослава Пенева

Виж профила

Какви са ползите от уроците по ориенталски танци?

 • Правят ни по-женствени и магнетични
 • Зареждат ни с енергия и подобряват настроението
 • Ставаме по-гъвкави – физически и психически
 • Правят ни по-самоуверени и повишават самооценката ни
 • Помагат да се справим с депресивни състояния
 • Изграждаме положителна връзка с тялото си
 • Ставаме по-креативни във всяка сфера на живота
 • Запознават ни с екзотична и интересна култура
 • Срещаме много приятели и споделяме нови преживявания
 • Оформят талията, стягат бедрата и седалището
 • Раздвижват както повърхностните, така и най-фините мускулни групи
 • Подобряват координацията и баланса
 • Изправят стойката, правят движенията ни меки и грациозни

Какво облекло е подходящо за уроците по ориенталски танци?

Най-удобно ще се чувстваш в клин/ мек спортен панталон и блуза, в които тялото може да се движи свободно. Прекалено широките дрехи скриват движенията. Не са подходящи дънки, пуловери, нееластични панталони и много широки и къси поли.  

За краката – цвички, туфли или по чорапи. Не са подходящи маратонки, скарпини, обувки за латино танци и всякакви други обувки с ток и твърда подметка.

Колан/ шал за таза – ако нямаш, попитай твоя преподавател от къде може да се сдобиеш с такъв.

Важно е облеклото ти да е удобно и да те кара да се чувстваш красива! 

Уроци по ориенталски танци - Бадрия - Саиди

За ориенталските танци

Често сочени като един от най-старите стилове (а дали е така – вижте ТУК), ориенталските танци стават популярни в Европа и останалата част на света в средата на 20 в. В древността, движенията с таза, които днес разпознаваме като част от ориенталските танци, са се изпълнявали на ритуали, свързани с култа към женското начало, плодовитостта и раждането.

Днес можем да разглеждаме ориенталските танци в няколко аспекта – форма на социално забавление, възхитително сценично изкуство и енергийна практика, която събужда женствеността и хармонизира тялото и емоциите.

Стилове в ориенталските танци
Бели денс или ориенталски танци

Важно е да се отбележи, че понятието „ориенталски танци“ е обобщаващо наименование за различни стилове танци, чиято родина е Египет и други арабски държави. Основа за всички тях са фолклорната музика, ритми и движения. Най – популярните стилове сред танцуващите ориенталски танци са ракс балади, ракс шааби и ракс шарки. 

Ракс балади

Ракс балади  – от арабски „ракс“ – رقص – танц и „балади“ –  بلدي – народен (в смисъл на обикновен, непретенциозен, провинциален, близък до корените; идващ от и характерен за обикновения човек) –  както преводът на името подсказва това е стил танц, който хората танцуват на своите социални събирания и празници.

Балади като стил в танците и музиката се обособява след 40-те години на 20 в., когато има засилена миграция от провинцията в Кайро и Александрия в търсене на по-добър живот. Тази прослойка от обществото се разпознава като „балади“ и запазва своите балади традиции, музика и начин на живот в града.

Ракс шарки

Ракс шарки – буквален превод от арабски език „източен танц“ –  „ракс“ – رقص – танц и „шарки“ –  شرقي – източен. Този стил започва да се развива през 20-те и 30-те години на 20 в. в Кайро в нововъзникналите нощни заведения в египетската столица. Името на популярната тогава актриса, певица и танцьорка Бадия Масабни и нейните нощни клубове се свързват с началото на този елегантен египетски стил. В основата му са движенията в таза и торса характерни за египетските танци, но към него са добавени движения от западни танци – класически балет и други модерни по онова време танцови стилове.

Ракс шарки обикновено се танцува в костюм от две части и най – често това е стилът, който си представяме когато говорим за ориенталски танци или бели денс.

Ракс шааби

Ракс шааби – „ракс“ – رقص – танц и „шааби“ – شعبي  –  фолклорен, от народа, простоват, от провинцията (често има негативна конотация към думата) – когато се говори за шааби танц и музика най-често се има предвид стил, който възниква през 70-те и 80-те години на 20 век в Кайро, но за да сме справедливи към историята – музикалният жанр “шааби” съществува много преди новата модерна тогава шааби вълна.

Шааби кварталите обикновено са местожителство на най-бедната и необразована част от населението, често пъти безработни, и музиката, която създават е отдушник за трудния им живот. В музикално отношение стилът е смес между фолклорна/ балади музика и всичко каквото е било модерно тогава. Текстовете на песните описват тежкият живот на шааби хората, недоволство към правителството или говорят за флирт, хашиш и други актуални теми в момента.

Шааби музиката отразява обществото, тя се променя заедно с него. Шааби музиката и танците днес се различават изключително много от шааби музиката и танците от 70-те години.

Освен тези три основни стила ориенталски танци има египетски фолклорни танци и фолклорни танци от други части на Близкия Изток, които също биват много различни стилове.

По време на уроците изучаваме основна техника на движенията в ориенталските танци и египетските фолклорни танци. В повечето случаи техниката на движенията и стъпките е сходна, но има нюанси в зависимост дали танцуваме ракс балади, ракс шарки, ракс шааби или фолклорни танци. 

Често възниква объркване кое понятие е правилно да се използва – бели денс или ориенталски танци и означават ли едно и също? 

Това, което в арабския свят наричат ракс шарки, на запад наричаме бели денс/ ориенталски танц.

Когато Наполеон влиза с войските си в Египет през 1798 г. той кръщава танца, който вижда „danse du ventre“,  буквален превод от френски – „танц на корема“. През 1893 г. американският импресарио Сол Блум представя египетска танцьорка на панаир в Чикаго. За да предизвика интерес към нейното изпълнение, обявява, че тя танцува бели денс (belly dance – „танц на корема“ на английски език). Счита се, че Сол Блум не е измислил наименованието бели денс, а просто го е превел от френски.

Ако трябва да сме точни, то не е съвсем коректно поради факта, че в ориенталските танци участват всички части на тялото, а не само корема. Всъщност повечето движения се случват в таза и торса, но се виждат в областта на корема. В крайна сметка бели денс става популярно име и се използва и до днес като синоним на ориенталски танци.

Още интересна информация по темата ще намерите тук: Ориенталски танци, бели денс или ракс шарки?

Цени

Посещения в група за възрастни

Еднократно посещение - 60 мин.
14 лв.
Еднократно посещение - 90 мин.
21 лв.
Карта за 4 посещения по 60 мин.
50 лв.
Картата е валидна в срок от 4 седмици от датата на закупуване.
Карта за 8 посещения по 60 мин.
82 лв.
Картата е валидна в срок от 5 седмици от датата на закупуване.
Карта за 12 посещения по 60 мин.
110 лв.
Картата е валидна в срок от 6 седмици от датата на закупуване.
Доплащане към карта за посещение в урок от 90 мин.
6 лв. на час.
*Пример: ако сте закупили карата за 4, 8 или 12 посещения по 60 минути, но искате да посетите занимание, което е 90 мин., то се таксува като 1 посещение от картата + 6 лв. Тази опция е възможна за регулярните часове, но не и за интензивните курсове и хореографии.

Посещения в група за деца (6 – 12 г.)

Еднократно посещение
2 деца - 20 лв., 3 - 4 деца - 15 лв., 5+ деца - 10 лв.
Индивидуален урок
40 лв.

Този клас е

Забавен 100%
Интензивен 50%
Подходящ за всички възрасти100%
С намаляващ теглото ефект30%

Запиши се на уроци по ориенталски танци

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас през онлайн формата тук или на телефон 0887 750 088.